2010. február 1., hétfő

A LEADER lehetőségei Bacon községben

A LEADER program az Európai Unió egyik sikeres vidékfejlesztési programja. A LEADER egy francia mozaikszó, magyar jelentése: Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében. Célja, hogy ösztönözze a vidéki szereplőket térségük hosszú távú lehetőségeinek felmérésére, és támogassa a helyieket abban, hogy ezeket a lehetőségeket fenntartható módon kihasználják. A program alulról jövő kezdeményezéseket támogat. A helyi vidékfejlesztési stratégia alapján helyi pályáztatás útján juttatja el a támogatást a kedvez-ményezettekhez. A források helyi elosztása biztosítja azt, hogy a vidék sorsáról valóban vidéken szülessenek döntések.
Bacon községben az utóbbi években több helyi kezdeményezés is megvalósult, amit a LEADER program segítségével tovább lehet fejleszteni: panziók létesültek vagy régebbi szálláshelyek kerültek felújításra, amelyek alkalmasak a pihenő turizmusra. Emellett ifjúsági és gyermektáboroztatásra is lehetőség nyílt a községben. Turistavonzó ásványvízforrások kerültek felújításra, pisztrángtenyészetek kiépítése van folyamatban. Tájházakat alakítottak ki, ahol nyomon követhető a múltszázadbeli gazdálkodó életforma. Működő vízimalom várja látogatóit, emellett hagyományos szövést próbálhat ki az ez iránt érdeklődő. Néhány kézműves már eladásra is termel, ezeket a munkafolyamatokat már most is meg lehet tekinteni éppúgy mint a nagybaconi hagyományos cserép- és téglavetést, vagy a kovácsmesterség egyik kiemelkedő látványosságát: a lópatkolást. A mesterségek bemutatására már gyermekprogramok is épültek.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Csak így tovább! Nagy szükség van minden ilyen találkozóra, párbeszédre. A valódi térségszintű együttműködés és az egyes elképzelések összekapcsolása ily módon történhet meg. Sok civil kurázsira, lelkes személyre van szükség. Örömmel olvastam erről a kezdeményezésről. Eredményes és örömteli találkozást kívánok!

Megjegyzés küldése