2019. szeptember 3., kedd

XVII. Paprika Jancsi szín- és bábjátszó tábor

2019. augusztus 26-30. között szerveztük meg a tizenhetedik Paprika Jancsi szín-és bábjátszó tábort. 
A tábor jellege: gyermek- és ifjúsági színjátszó- és bábjátszó, valamint alkotótábor.
A tábor helyszíne: Illyefalva, Kovászna megye. A táborlakók az illyefalvi várban voltak elszállásolva. Az épületben két közösségi tér szolgált a szakmai foglalkozások helyszínéül, az ebédlőt az étkezések lebonyolítására használtuk. Az ifjúsági szállóhoz tartozik egy tágas födött terasz és egy 2000 négyzetméteres füves udvar, ezek a terek alkalmasak voltak a reggeli torna megtartására, a szabadidős tevékenységekre, valamint teret nyújtottak a szabadtéri foglalkozások számára. A tábor területén, az egyik várbástyában van kiépítve egy színpad, ami kiválóan alkalmas volt a szín- és bábdarab próbák megtartására. 

A program célcsoportja: 8-18 év közötti gyermekek és ifjak
A program közvetlen kedvezményezettjei: 55 fő, ebből: 47 gyermek és ifjú, 2 kísérő, 5 előadó és 1 táborvezető. A résztvevők nagy része Kovászna megye településeiről származott (Kisbacon, Nagybacon, Sepsiszentgyörgy), de volt 9 táborlakónk Dunaszekcsőről is (Baranya megye, Magyarország).
A program megvalósítása során sikerült elérnünk a kitűzött célokat: a beszéd- és kifejezőkészség fejlesztése, szín- és bábjátszói alapismeretek elsajátítása, a magyar kultúra, a magyar irodalom iránti fokozottabb érdeklődés felkeltése, pozitív értékrend generálása, közösségfejlesztés, jellemformálás, önbizalom erősítése, kiegyensúlyozott, egészséges életmódra nevelés a testi, lelki és szellemi fejlődés által és az önképzés ösztönzése.
A táborban korcsoportok szerint (8-11 év, 12-14 év, 14-18 év) három műhelyben történtek a foglalkozások. A tábor első 5 napján zajlottak a szakmai foglalkozások, amiután bemutatót tartottunk az egyik várbástyában kiépített színpadon. Ugyanitt kiállításra kerültek a kézműves műhelyekben készült egyéni alkotások is.

A tábor naponta 6 órás szakmai foglalkozásra épült. A tábor fő alkotása a hét végére betanult mesefeldolgozás volt, amelyet Cseke Péter színész vezetésével állítottak össze a táborlakók. A három csoportban zajló szakmai programok mellett naponta sor került kézműves foglalkozásra is. A Varázskuckónak nevezett kézműves műhelyben Benkő Judit-Edit irányításával kézműveskedtek a táborozók. A napot napindító tánccal kezdték, mindemellett népdal és néptánc oktatásban is részesültek a gyerekek. A néptáncoktatást Lakatos Ágnes, a Háromszék Táncegyüttes néptáncosa vezette, a napindító táncot Szabó Anita lelkes táborlakó irányította. Az ifjaknak Kolcza Judit kisbaconi tanítónő tartott interaktív foglalkozást.

A táborlakók kis kirándulás keretében meglátogatták a sepsziszentgyörgyi Cimborák Bábszínházat, ahol Péter Orsolya bábszínházigazgató körbevezetett, bemutatta a studiót, a gyerekek találkozhattak az éppen próbáló bábszínészekkel. Külön megtisztelő volt betekintést nyerni a bábkészítő műhelyébe, ahol a szemet gyönyörködtető régi és bábok között sok érdekes információval látott el a báb- és jelmezkészítő mester.
A projekt eredményei: 47 gyermek és ifjú beszéd- és kifejezőkészségének fejlődése, közösségfejlesztés csoporton belül, magyarországi és erdélyi gyermekek közötti kapcsolatteremtés, 1 Benedek Elek mese színrevitele, 1 közösségi bemutató megszervezése kb. 70 fő részvételével, 2 interaktív műhely megszervezése az ifjaknak, 6 kézműves műhely megszervezése, 1 kirándulás szervezése a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínházhoz.
       A projekt finanszírozói: Kovászna Megye Tanácsa, Bethlen Gábor Alap, valamint a résztvevők szülei.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése