2018. augusztus 31., péntek

XVI. Paprika Jancsi szín- és bábjátszó tábor

         2018. augusztus 25-29. között zajlott a XVI. Paprika Jancsi szín- és bábjátszó tábor. 


A tábor jellege: gyermek- és ifjúsági színjátszó- és bábjátszó, valamint alkotótábor.
A tábor helyszíne: Setétpatak, Kovászna megye. A táborlakók a setétpataki ifjúsági szálláson voltak elszállásolva, 3-6 ágyas szobákban. Az épületben van két közösségi tér, ahol a szakmai foglalkozások zajlottak és egy ebédlő az étkezések lebonyolítására. Az ifjúsági szállóhoz tartozik egy tágas födött terasz és egy 2000 négyzetméteres füves udvar, ezek a terek alkalmasak voltak a reggeli torna megtartására, a szabadidős tevékenységekre, valamint teret nyújtottak a szabadtéri foglalkozások számára.
A program célcsoportja: 8-18 év közötti gyermekek és ifjak
A program közvetlen kedvezményezettjei: 38 fő, ebből: 26 gyermek és ifjú Kovászna megye településeiről, 7 ifjú Dunaszekcsőről és 2 kísérő (Baranya megye, Magyarország), 2 előadó, 1 táborvezető.

A projekt megvalósítása során, a szakmai csoport értékelése szerint, sikerült elérnünk a tervezett célt: a beszéd- és kifejezőkészség fejlesztését, szín- és bábjátszói alapismeretek elsajátítását, a magyar kultúra, a magyar irodalom iránti fokozottabb érdeklődés felkeltését, pozitív értékrend generálását, közösségfejlesztést, jellemformálást, önbizalom erősítését, kiegyensúlyozott, egészséges életmódra nevelést a testi, lelki és szellemi fejlődés által és az önképzés ösztönzését.

A táborban korcsoportok szerint (8-11 év, 12-14 év, 14-18 év) három műhelyben történtek a foglalkozások. Idén is Benedek Elek mese került feldolgozásra a szín-és bábjátszói műhelyekben. A tábor első 5 napján zajlottak a szakmai foglalkozások, a hatodik napon bemutatót tartottunk a szülőknek és a helyi közösségnek a kisbaconi kultúrotthonban, ahol a szín- és bábdarab mellett kiállításra kerültek a kézműves műhelyekben készült egyéni alkotások is.
A tábor naponta 6 órás szakmai foglalkozásra épült. A tábor fő alkotása a hét végére elkészült szín- és bábjáték volt, amelyet Cseke Péter színész vezetésével állítottak össze a táborlakók. A gördülékeny munkát elősegítette és csapattá kovácsolta a tábor minden lakóját Kovács Erzsébet művelődésszervező, a tábor vezetője és Demeter Gyöngyi drámapedagógus. A három csoportban zajló szakmai programok mellett naponta sor került kézműves foglalkozásra is. A Varázskuckónak nevezett kézműves műhelyben Benkő Judit-Edit irányításával bútorfestő technikával festettek dísztányérokat a táborozók.. A napot napindító tánccal kezdték, mindemellett népdal és néptánc oktatásban is részesültek a gyerekek, amit 2 lelkes táborlakó vezetett.

Az ötnapos tábor után a táborzáró keretében bemutatót tartottunk a kisbaconi kultúrotthonban a szülőknek és a helyi közösségnek. Az ünnepségen bemutatásra kerültek a táborban betanult szín- és bábdarabok, a közös tánc, kiállításra kerültek a táborban készült alkotások, emellett a tábor élményeit is felelevenítettük a fotók kivetítése során.
A projekt eredményei: 33 gyermek és ifjú beszéd- és kifejezőkészségének fejlődése, közösségfejlesztés csoporton belül, magyarországi és erdélyi gyermekek közötti kapcsolatteremtés, 1 Benedek Elek mese színrevitele, 1 közösségi bemutató megszervezése kb. 130 helyi lakos részvételével.
A projekt finanszírozói: Kovászna Megye Tanácsa, Bethlen Gábor Alap, Kisbaconi Erdő- és Legelőbirtokosság, valamint a résztvevők szülei.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése