2018. augusztus 19., vasárnap

Közösségépítő kaláka határokon átívelő ifjúsági együttműködés keretében


A Bodvaj Egyesület 2018. augusztus 13-17. között kalákatábort szervezett Kisbaconban.
A program témája az önkéntességen alapuló közösségfejlesztés volt. A projekt tervezésekor a következő célokat tűztük ki: a kisbaconi játszótér fejlesztése; a kisbaconi feredő területén levő munkálatok befejezése, amely során a szabadidős lehetőség megteremtése mellett az egészséges életmódot is népszerűsítjük; kapcsolaterősítés és tapasztalatcsere a projektben résztvevő 3 ifjúsági szervezet között; az önkéntes programok módszertanának megosztása a szervezetek között; egészséges életmód népszerűsítése és természeti értékek megismertetése az ifjak körében a kerékpáros program, a Borvizek tanösvény, egy természetvédelmi témájú kirándulás és előadások által. A program a tervezettek szerint zajlott: a fiatalok megérkezése után nekifogtunk a kisbaconi feredő utómunkálatainak: kijavítottuk és visszahelyeztük az információs táblákat, lemostuk a főépület bútorzatát, újrapácoltuk az oszlopokat, ülőkéket, kitakaratottuk a nagy medencét és a Mackó bácsi kis medencét, megigazítottuk a kavicssétányokat, összegyűjtöttük a borvízfürdő területén talált hulladékokat, lenyírtuk a füvet, a borvízházat kitakarítottuk. Egy napot szenteltünk a játszótér fejlesztésére, az elemek pácolására.
A program során a résztvevőkben tudatosult a közös munka közösségformáló ereje, csapatban dolgozva gyakorolhattuk az egymásra való odafigyelést, az együttműködést, a megtapasztaltuk a közös tevékenység hatékonyságát, eredményességét és örömét.
A program közvetlen eredménye:
- minden résztvevő szervezet szervezett 1 db 1 napos felkészítőt a helyi önkénteseknek;
- 5 napos kalákatábor megszervezése 30 fő részvételével;
- a kisbaconi feredő nyári felújítása;
- a játszótér felfrissítése, fejlesztése;
- 1 kerékpártúra megszervezése a Borvizek tanösvény és a bodvaji kohó ipartörténeti emlékmű meglátogatásával;
- 1 természetvédelmi kirándulás megszervezése;
- 1 környezettudatos életmódot népszerűsítő előadás megtartása;
- 1 nemzetközi önkéntességet bemutató előadás megtartása, amelynek keretében az Erasmus+ ifjakat érintő mobilitási pályázati lehetőségek is bemutatásra kerülnek.
A program hatása a résztvevőkre: csapatépítés, közösségfejlesztés, helyi értékek tudatosítása, nemzeti identitás erősödése. Meggyőződésünk, hogy a megvalósított program elősegítette a fiatalok társadalmi beilleszkedését a közösségbe.
A program fő támogatója a Bethlen Gábor Alap volt.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése