2017. augusztus 31., csütörtök

XV. Paprika Jancsi szín- és bábjátszó tábor

A tábor jellege: gyermek- és ifjúsági színjátszó- és bábjátszó, valamint alkotótábor.
A tábor helyszíne: Setétpatak, Kovászna megye. A táborlakók a setétpataki ifjúsági szálláson voltak elszállásolva, 4-6 ágyas szobákban. Az épületben van két közösségi tér, ahol a szakmai foglalkozások zajlottak és egy ebédlő az étkezések lebonyolítására. Az ifjúsági szállóhoz tartozik egy tágas födött terasz és egy 2000 négyzetméteres füves udvar, ezek a terek alkalmasak voltak a reggeli torna megtartására, a szabadidős tevékenységekre, valamint teret nyújtottak a szabadtéri foglalkozások számára.
A tábor időpontja: 2017. augusztus 21-25., összesen 5 nap.
A program célcsoportja: 8-18 év közötti gyermekek és ifjak
A program közvetlen kedvezményezettjei: 52 fő, ebből: 31 gyermek, 13 ifjú, 4 kísérő, 3 előadó és 1 táborvezető. A résztvevők nagy része Kovászna megye településeiről származott (Kisbacon, Nagybacon, Sepsiszentgyörgy), de volt 16 táborlakónk Dunaszekcsőről is (Baranya megye, Magyarország).
A program megvalósítása során sikerült elérnünk a kitűzött célokat: a beszéd- és kifejezőkészség fejlesztése, szín- és bábjátszói alapismeretek elsajátítása, a magyar kultúra, a magyar irodalom iránti fokozottabb érdeklődés felkeltése, pozitív értékrend generálása, közösségfejlesztés, jellemformálás, önbizalom erősítése, kiegyensúlyozott, egészséges életmódra nevelés a testi, lelki és szellemi fejlődés által és az önképzés ösztönzése.
A táborban korcsoportok szerint (8-11 év, 12-14 év, 14-18 év) három műhelyben történtek a foglalkozások. Idén Benedek Elek: Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack c. meséje került feldolgozásra a szín-és bábjátszói műhelyekben. A tábor első 5 napján zajlottak a szakmai foglalkozások, a hatodik napon bemutatót tartottunk a szülőknek és a helyi közösségnek a kisbaconi kultúrotthonban, ahol a szín- és bábdarab mellett kiállításra kerültek a kézműves műhelyekben készült egyéni alkotások is.
A tábor naponta 6 órás szakmai foglalkozásra épült. A tábor fő alkotása a hét végére elkészült árnyjáték volt, amelyet Cseke Péter színész vezetésével állítottak össze a táborlakók. A gördülékeny munkát elősegítette és csapattá kovácsolta a tábor minden lakóját Demeter Gyöngyi drámapedagógus. A három csoportban zajló szakmai programok mellett naponta sor került kézműves foglalkozásra is. A Varázskuckónak nevezett kézműves műhelyben Benkő Judit-Edit irányításával bogozási technikákat tanultak és falvédőket készítettek a táborozók. A gyerekek különösképpen élvezték a Kolcza Judit tanítónő által vezetett fejlesztőfoglalkozásokat, amelyek élménypedagógiai módszerekre épültek. A napot nemcsak a Farkas Vilmos lelkipásztor által összeállított reggeli tornával, hanem napindító tánccal is kezdték, mindemellett népdal és néptánc oktatásban is részesültek a gyerekek, amit 2 lelkes táborlakó vezetett. 
Az eredmények közösségi bemutatóján táborvezetőnk, Farkas Erzsébet művelődésszervező mesébe fűzte az elmúlt 15 év tábori élményeit. Azután Kolcza Judit és Lakatos Ágnes születésnapi énekkel lepték meg a táborlakókat, majd az ifisek egyedi ajándékokkal (fotóalbum, emlékezések, vallomások) köszönték meg a tábor szakmai vezetőinek a 15 éves munkát. 
A projekt eredményei: 44 gyermek és ifjú beszéd- és kifejezőkészségének fejlődése, közösségfejlesztés csoporton belül, magyarországi és erdélyi gyermekek közötti kapcsolatteremtés, 1 Benedek Elek mese színrevitele, 1 közösségi bemutató megszervezése kb. 130 helyi lakos részvételével
A projekt finanszírozói: Kovászna Megye Tanácsa, Bethlen Gábor Alap, Bacon Község, Kisbaconi Erdő- és Legelőbirtokosság, valamint a résztvevők szülei.
Benedek Márta

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése