2011. július 23., szombat

Tíz nap kaland Halimbán

Újra meghívást kaptunk egy nemzetközi ifjúsági projektbe. Ezúttal a Veszprém megyei Együtt a Jövőért Halimbán Egyesület (EJHA) részéről érkezett a meghívás, ők voltak a házigazdák, rajtuk kívül partnereink voltak a franciaországi Association D'Ecouves Verte - Saint Denis sur Sarthon-ból és az olaszországi Circolo Arci Babilonia - Acirealeból (Sziciliából).
A projekt egy ifjúsági csere keretében zajlott, amit a Fiatalok Lendületben program támogatott. Az ifjúsági csere előzménye a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület vezetőjéhez, Kandikó Ritához nyúlik vissza, aki a francia partnerszervezet vezetőjével Georges Penelonnal Euromed Képzők képzésére járt 2004-2006 között, ahol elhatározták, hogy szeretnének a továbbiakban is együttdolgozni. A közös projektig 2010-ig kellett várniuk. Tavaly Georges meghívta a magyarországiakat egy kemenceépítő táborba. Az ifjúsági cserére halimbai és veszprémi fiatalokat küldtek ki Hudi Zsuzsa csoportvezető irányításával. A tábor annyira jól sikerült, hogy a fiatalok eldöntötték, hogy a következő évben (2011-ben) is szeretnének találkozni. Az idei ifjúsági cserére a halimbai EJHA Egyesület elnöke, Csipszer András és az egyesületi tagok nyitottak voltak, így tavaly október óta elkezdődött a tervezgetés, előkészítés, idén februárban beadták a pályázatot, elnyerték a támogatást és júliusban megvalósították az ifjúsági cserét 4 ország részvételével.
Az ifjúsági projekt 2011. július 10-19. között zajlott, de a kisbaconi csapat (Andi, Anett, Béla, Isti, Julkó, Márta, Levente, Zoli) 1 nappal korábban indult a programra, így sort kerítettünk a betervezett látogatásokra: esti budapesti séta, középpontban a Budai Várral (köszönet érte Lobónak), majd másnap meglátogattuk a Országházat és a Terror Házát.
Budapest by night (további képek itt)
Mindhárom helyszín alkalmas volt arra, hogy szívjuk magunkba a magyar kultúrát, örökséget, történelmet. Ifjainkkal effajta feltöltődés után indultunk el Halimba felé, rövid kitérővel Tatabányán, ahol megnéztük a Kárpát-medence legnagyobb madárszobrát, a Turul-emlékművet.
A halimbaiak kedves fogadtatása után valósággá vált az, amire még itthon és az úton is próbáltunk felkészülni: sűrűn jelentkeztek azok a helyzetek, amikor nem bizonyult elegendőnek az anyanyelv alapos ismerete és birtoklása, és elő kellett húzni az agy és emlékezet mélyen rejtett bugyraiból az angol órákon, filmekben, interneten tanult szavakat, kifejezéseket. Pár nap múlva ez már egészen jól ment és többen ekkor jöttek rá arra, hogy bizony többet értenek angolul mint hitték volna, és jobban is beszélnek, mint azt valaha gondolták volna. Ismét jó alkalom volt arra, hogy sűrűn dicsérjük a hazai nyelvtanítást..., azt, amelyik keretében a diák majdnem soha nem hallja saját hangját egy másik nyelven, így amikor megszólal meg is ijed tőle és az az első gondolata, hogy biztos nem tartott be legalább 5 nyelvtani szabályt... Nem így a bátor, felszabadult nyugati kollégák, akiket nem köt a nyelvtan béklyója, egy a céljuk, megértetni magukat a másikkal. És ez többnyire sikerül is nekik.

Játszóteret építünk: franciák, olaszok, Veszprém megyeiek és kisbaconiak közösen
Az ifjúsági csere 3 műhelymunkára épült. Az egyik legfontosabb a játszótér építő műhely volt, amit minden résztvevő kipróbált, többen nagyon megkedvelték és már nem is akartak más műhely munkájába csatlakozni. Itt 7 napon keresztül zajlott a munka Zsolt és Csaba vezetésével, lányok-fiúk csiszolták, formázták, gyalulták a fát, mérték, vágták, illesztették, fúrták, rögzítették a deszkákat, pácolták a kész elemeket. Nem sikerült teljesen befejezni a jókora méretű "majom-dzsungelt", ám az eredmény így is tetszetős, reméljük a halimbai gyerekek sok jó élményt szereznek az ősszel átadásra kerülő játszótéren.

Műhelymunka a gyógynövényes tankertben (további képek itt)
A gyógynövényes tankert biztosította a helyszínt a második műhelymunkának. Itt Eszter vezetésével zajlott a tevékenység: gyógynövényeket és fűszernövényeket gyűjtöttünk be a kertből, a napelemmel működő szárítóberendezésben pár óra alatt megszárítottuk, majd válogattunk, magot és levelet morzsoltunk, gondosan elraktároztuk a növények legértékesebb szárított részeit. Emellett nyárvégi vagy kétéves növényeket is ültettünk. A kert hátsó részében elkészült a nemzetek kertje, ahová mi, erdélyiek Kisbaconból vitt kecskerágót és tyúkhúrt ültettünk, a franciák és olaszok különböző fűszernövénymagokat vetettek. Jó lenne visszatérni egy hónap múlva, megnézni az eredményt
Az ifjúsági csere eseményeit, tevékenységeit a média műhely dokumentálta. Itt Roberta a fotózásért felelt, Levente a videózást irányította, majd a program utolsó napjára el is készítették a közel tíz perces kisfilmet, amely kiválóan foglalja össze a projekt tevékenységeit és a résztvevők hangulatát.
Nem hiányoztak a cseréről a szabadidős tevékenységek sem, így kerékpártúráztunk, gyógynövényes túrán vettünk részt, buliztunk a veszprémi Utcazene Fesztiválon, a Somló Hangja fesztiválon, fürödtünk a Balatonban, játszadoztunk a halimbai szabadidős pihenőhelyen, a Malom-völgyben és esténként az ifjúsági szálló kertje is kiváló helyszínt biztosított a vidám beszélgetéseknek. A nemzetek estjén minden résztvevő csoport sajátosan mutatkozott be: volt, aki a vacsora ízeire helyezte a hangsúlyt, minden csoport tanított éneket, volt, aki képekkel, videókkal próbálta vonzóvá tenni a helyet, térséget, országot, ahonnan jött, mi Andi gyönyörű hangját dobtuk be, az erdélyi ízek, tánc és falubemutató mellett.

Bemutatkozik a Bodvaj Egyesület
Külön említést érdemel a halimbai családoknál elköltött vacsora. A balatoni fürdőzés és napozás estéjén 6 halimbai család fogadta vendégül a program résztvevőit. Vegyes nemzetiségű 5 fős csoportokban mentünk vacsorázni. Vendéglátóink kedvessége, a szívélyes, meleg, baráti fogadtatás, a felkínált ételek, desszertek, italok íze, a jó hangulatú beszélgetések még sokáig élnek bennünk, ezúton is köszönjük a felénk kifejezett befogadó szeretetet.
A héten láthatóan közelebb kerültek egymáshoz a résztvevők, barátságok, futó kalandok is kialakultak, egyre gördülékenyebb volt a kommunikáció. Az utolsó este Flóra és Fanni szülei tóparti nyaralójának kertjében került bemutatásra a kisfilm, sütögetés közben üzenetek, jókívánságok kerültek az EJHA Egyesülettől kapott sárga pólókra, majd fergeteges kerti bulival zárult az ifjúsági csere.

További képekért érdemes ide kattintani
Azóta lángol a Facebook... :-)
Köszönet a fogadásért, segítségért, ránk szánt időért: Ritának, Zsuzsinak, Andrásnak, Tóbel János polgármesternek, Jucinak, Bélusnak, Eszternek, Csabának, Zsoltnak, a vacsorára fogadó halimbai családoknak, az óvoda munkaközösségének és nem utolsó sorban a fogadó magyarországi csapatnak.

További képekért érdemes ide kattintani.


szöveg: BHM
fotó: LA, SZL

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése