2011. augusztus 11., csütörtök

V. Erdei Iskola tábor Kisbaconban

A Bodvaj Egyesület ötödik erdei iskola táborát tartotta 2011. augusztus 2-6. között. A tábor a Tudatosan és felelősen a környezetért című projekt része, amelynek keretében 15 erdei iskola típusú környezetvédelmi táborra kerül sor Erdővidéken.

Az ötnapos tábor során hangsúlyos szerepet kaptak a védett növények és állatok, így a táborlakók már az első napi ismerkedő játékok, majd a sátorzászló készítése során is választhattak egy-egy kedvencet. Idén újra foglalkoztunk a természetvédelmi területekkel, ezúttal a Rétyi Nyír természetvédelmi területet látogattuk meg, növényhatározók segítségével megkerestük a rétyi tó körüli védett növényvilág kiemelt tagjait. Tanulmányi kirándulásunk következő célpontja a csernátoni Haszmann Pál Múzeum volt, majd hazatérés előtt még történelmi visszapillantást tettünk a Nyergestetőn.

A szelektív hulladékgyűjtés erdővidéki bevezetése apropóján külön napot szenteltünk ennek a témának, játékos gyakorlatokkal, szerepjátékokkal, plakátkészítéssel ismertetve a szelektív hulladékgyűjtés hasznosságát, előnyeit, típusait. Kis túránk során meglátogattuk a kisbaconi Rezes borvízforrást, ahonnan összelapítva elhoztuk a konténerbe már nem férő PET palackokat és másnap belehelyeztük a kisbaconi konténersziget megfelelő konténerébe. A kézműves foglalkozáson is az újrahasznosítás került előtérbe, így elhasznált befőttesüvegekből díszüvegeket készítettek a résztvevők, amelyeket szép alátétekkel is elláttak. Utolsó nap elsősegély praktikák és kirándulástervezési útmutató után a gyermekek és ifjak kipróbálhatták a kötélpályákat, majd csoportosan kerestek megoldást a túlélő program feladataira és kihívásaira.

Ezúton is köszönjük a segítséget a program támogatóinak: Környezetvédelmi Alap, Kovászna Megye Önkormányzata, Bacon Község Önkormányzata, Communitas Alapítvány, Kisbaconi Erdő- és Legelőbirtokosság, valamint a résztvevők szülei. Adományozóink mellett köszönjük a nagyszámú önkéntes segítségét, külön kiemelve Benedek Erika, Benkő Jutka, Demeter Zsolt, Kolcza Jutka, Kolcza Károly, Kozma Tímea, Németh Erzsike és a kisbaconi ifisek önzetlen munkáját.

Benedek H. Márta

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése