2011. augusztus 16., kedd

Kisbaconi gyermekek a környebányai táborban

A tatabányai Mosolygós Gyermekekért Alapítvány meghívására három kisbaconi gyermek, Ágnes, Eszter és Gellért egy hetet tölthetett a környebányai Erdei Iskola Táborban. A Mosolygós Gyermekekért Alapítvány szociális jellegű tevékenységeket folytat, célja a hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő családok és gyermekek élethelyzetének javítása testi, lelki fejlődésüknek segítése. Az Alapítvány évek óta kiemelt feladatának tekinti a határon túli civil szervezetek munkájával való megismerkedést, a szervezetek közötti együttműködés fenntartását, erősítését, így kezdeményezték az együttműködést a kisbaconi Bodvaj Egyesülettel. Az együttműködés első eredménye a kisbaconi gyermekek fogadása az Alapítvány táborában.


A kisbaconi gyermekek táboroztatását a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány és Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta a Külkapcsolatok ápolására szolgáló pályázat keretében. A gyermekek utazási költségeit és a ráadás napi programokat a kisbaconi Bodvaj Egyesület is támogatta.

A kisbaconiak számára a tábor programja több olyan meglepetést tartogatott, amelyek első tapasztalatként íródtak be az emlékezetükbe. Ilyen volt a tűzoltóság által előkészített szabadtéri habparti, az éjszakai és hajnali kincsvadászat, az adósságkezelést tanító Gazdálkodj okosan csapatjáték, több kézműves foglalkozás, a tatabányai Gyémánt Fürdőben való fürdőzés és csúszdázás, a pillecukor sütése az utolsó esti tábortűzben.

A tábor közepén volt egy meglepetés nap is a kisbaconi táborozók számára, amikor Ica néni, az Alapítvány kuratóriumának elnöke és férje, Imre bácsi elvitték a gyermekeket Budapestre. Ott a Budapesti Állatkert hosszas körbejárásával kezdődött a program, majd kipróbálhatták a metrózást, és mindent, ami vele jár, jegylyukasztás, mozgólépcsőzés, meglátogattak egy bevásárlóközpontot, majd a nap végén a Hősök terére is ellátogattak.

A gyermekek már első nap összebarátkoztak, könnyen ment az ismerkedés, a rövid hét alatt barátságok alakultak ki. A táborban az Alapítvány több önkéntes munkatársa dolgozott Andi néni vezetésével, láthatóan is azért, hogy a gyermekek kitűnően érezzék magukat. Bármelyikükhöz lehetett fordulni segítségért, így közvetlenségük és átlagon felüli gyermekbarát hozzáállásuk miatt is hamar kialakult a szimpátia és bizalom a résztvevő gyermekek és a nekik programok szervező felnőttek között. Búcsúzáskor ez szoros ölelésekben, kedves mosolyokban, a jövőbeni találkozásra utaló mondatokban nyilvánult meg.

Táborzárás után a kisbaconiak számára nem ért véget a program, egy ráadás nap következett, amikor több programot szerveztünk Tatabányán. Kezdésként meglátogattunk Tatabányán egy postát, ahol a gyerekek rácsodálkoztak arra, hogy 18 ügyfélfogadóban lehet intézni a postai ügyeket, szemben azzal, hogy Kisbaconban 2011. április 1. óta nincsen postahivatal. Utána ajándékokat vásároltunk egy nagy hipermarketben, majd meglátogattuk a Mozgó Dinó Parkot, ahol különféle dinoszaurusz fajtákat láthattunk hatalmas méretekben, némelyikük élethűen mozgott és félelmetes hangokat adott ki. A gyermekekben a látvány nem keltett akkora ijedtséget, hogy ezután ne tudtak volna önfeledten játszani több órán keresztül a tatabányai Jubileum-park ötletes játszóterén. A játszótérhez nem szokott gyermekek nem tudtak betelni egy-egy játszótéri elem nyújtotta örömmel és élménnyel, újabbat és újabbat próbáltak ki, fáradhatatlanul. A késő este hazafelé induló autóbuszban jött el számukra az igazi fáradtság, így amire rendesen felébredtek már újra Székelyföldön jártunk.

Köszönet a táborozási lehetőségért Mecsei Icának, a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnökének, valamint a támogatóknak. A gyermekek nevelését, a programszervezést és a gondos odafigyelést az Alapítvány önkéntes munkatársainak köszönjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése