2011. október 10., hétfő

Csoportos önkéntes szolgálaton vett részt a Bodvaj Egyesület

Régi partnerünktől, a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesülettől kaptunk meghívást az első csoportos európai önkéntes szolgálatra. Vezetőjük, Kandikó Rita volt az, aki biztatott az egyesület akkreditációjára, így 2011 áprilisától már a Bodvaj Egyesület is küldő-fogadó-koordináló szervezet a Fiatalok Lendületben Program keretében működő Európai Önkéntes Szolgálatban.

A rövidtávú önkéntes projektben 4 ország vett részt: Ausztria, Észtország, Franciaország és Románia (Erdély), összesen 12 önkéntessel. A 2011. szeptember 15 – október 6. között zajló háromhetes önkéntes szolgálatot a Fiatalok Lendületben program támogatta. A Bodvaj Egyesület részéről 3 ifjú önkéntes vett részt a projektben: Keresztes Béla, Keresztes Juianna és Vulcan Claudiu-Zoltán. Őket mentoruk és csoportvezetőjük, Benedek Márta kísérte el, aki részt vett a projekt kezdetén megtartott háromnapos felkészítő képzésen.

A rövidtávú önkéntes szolgálat egyhetes angol nyelvű képzéssel indult, a más országból érkezők magyarul tanultak Széplaki Rékával, az erdélyiek angolul Lőrincz Beával.  A következő kéthetes önkéntesség 3 műhelymunkára épült: Csináld magad! - játszótérépítés, lógondozás-ápolás, média és dokumentálás. Minden önkéntesnek volt egy mentora, akihez fordulhatott a felmerülő problémák megoldásában.

Sok közös programot szervezett a Fekete Sereg csapata, amelyek kitűnő alkalomként szolgáltak a még jobb kapcsolatok kialakítására, egymás szokásainak, gondolkodásmódjának megismerésére. Ilyen programok voltak: szőlőszüretelés, a tapolcai Tavasbarlang meglátogatása, nagyvázsonyi családoknál való közös főzés és vacsora, szemétgyűjtés a patakparton és az erdőben. A készült képek és videó alapján hangulatosra sikerültek a saját estek, amikor az egyes országból érkezők külön estéken főztek konyhájuk sajátos ízei szerinti különlegességeket, ezzel vendégelve meg csoporttársaikat. Az önkéntes szolgálat eseményeit, tevékenységeit a média műhely dokumentálta. Íme az általuk készített kisfilm:Az önkéntes szolgálatról Youthpass oklevelet kapnak a résztvevők, amely tartalmazza a háromhetes szolgálaton fejlesztett kompetenciák részletes leírását, egyénenként.

Köszönet a meghívásért és a segítő együttműködésért a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület csapatának: Rita, Réka, Marie, Ági Néni, Bea, Mónika, Kocka, Tufa, Sanyi és Zoli.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése