2015. augusztus 28., péntek

Adj` Isten egészségére! – Tizenharmadszor is Paprika Jancsi

Egyet biztosan észbe véstek a XIII. Paprika Jancsi szín- és bábjátszó tábor lakói az elmúlt héten megélt mesebeli élmények során: valahányszor a Király tüsszent az egész háza népe, azzal együtt egész országa népe hangosan kiáltja: Adj` Isten egészségére!
A mesetábor idei keretmeséje Benedek Elek A csillagszemű juhász című meséje volt, amelyet öt nap alatt a 3 korcsoportban dolgozó táborlakók 10 verzióban vittek színre. Ehhez magyarázatként szolgáljon, hogy az ifisek 7 változatot mutattak be, az ifisektől megszokott sajátos feldolgozások orosz, francia, olasz, angol, keleti, szerzetes és székely verzióban is színpadra kerültek.
A setétpataki csodapalotába idén több mint 50 palotalakó érkezett, akik először a csodarétről csodálhatták a csodapalotát, majd csapatjátékok révén kapták meg a palotanyitó kulcsot és nyertek belépést az ideiglenes lakhelyre. Az Óperencián túlról is csodájára jártak a csodapalotának: 7 dunaszekcsői fiatal sok mérföldes csizmát elkoptatva érkezett vezetőjükkel Kis-Gadó Csabánéval a palotába.  
A palotalakók a nap, hold és csillagok őrzésében éltek a csodapalotában, mígnem utolsó napra teljes sötétségbe borult a palota, az udvari népnek hárompróbát kellett kiállnia, majd 3 művészeti alkotómunka során összeraknia a palotavédő szimbólumokat.
A mesés palotát emellett angyalok serege is őrizte, akik egyre csak sokasodtak a napok során, aki arra járt táncoló angyalkákkal találkozhatott már a bejáratnál.
Az udvar népét a királyi hatalom irányította: Cseke Péter bábszínész-színész (Marosvásárhely), Farkas Erzsébet művelődésszervező-táborvezető (Kisbacon), Demeter Gyöngyi drámapedagógus (Barót). A szomszéd királyságból is érkeztek udvari tanítómesterek: Benkő Judit nemezelő (Kisbacon), Tordai Iluska agyagozó (Bibarcfalva), Müller Boglárka nemezelő (Nagybacon). A napkezdő Napköszöntő közel-keletről érkezett, minden nap kora reggel: Farkas Vilmos lelkipásztor (Kisbacon).
A virágzó királyság híre távolra is eljutott, így külső földi hatalmak is érdemesnek találták arra, hogy arany- és ezüstpénzeket küldjenek a királyi udvartartásnak: Bethlen Gábor Alap, Kovászna Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság, Kovászna Megye Tanácsa, Kisbaconi Erdő- és Legelőbirtokosság. …messzi földön tudható, hogy a királyságot az égiek irányítják…


Benedek H. Márta udvari krónikás
(megjelent az Erdővidék c. hetilap 2015. augusztus 8-i számában) 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése